Nova Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027

La Reforma de la PAC2023. Com ens afectarà?

La nova reforma de la PAC està orientada a la consecució de resultats concrets i es centren en aspectes econòmics, mediambientals i socials Tots aquests aspectes queden recollits al Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027 i substitueix el que es coneixia com els Plans de Desenvolupament Rural (PDR).

Els objectius generals de la PEPAC són el foment d’un sector agrícola intel·ligent, resistent i diversificat que garanteixi la seguretat alimentària, la intensificació de la cura al medi ambient i l’acció pel clima i l’enfortiment del teixit socioeconòmic de les zones rurals.

Aquest PEPAC inclou 9 objectius específics, tres per cadascun dels blocs. El bloc econòmic, inclou garantir ingressos agrícoles viables, millora de la competitivitat i orientació a les necessitats del mercat i la posició dels agricultors en les cadenes de valor. El bloc ambiental recull l’agricultura i la mitigació del clima, la gestió eficient del sòl i la protecció de la biodiversitat i del paisatge. Finalment el bloc rural i social fa referència al canvi estructural i renovació generacional, a l’ocupació i creixement en les zones rurals  i a la salut, alimentació i resistència antimicrobiana.

Tots els bloc comparteixen un objectiu transversal comí que és la modernització del sector agrari a través del coneixement, la innovació i la digitalització en les zones rurals.

Les mesures del Pla Estratègic de la PAC es resumeixen els següents aspectes:

  • Ajudes directes dissociades:
    1. Ajuda bàsica a la renta per a la sostenibilitat
    2. Ajuda redistributiva
    3. Ajuda per joves
    4. Ecorègims (clima i medi ambient)
  • Mesures sectorials
  • Mesures de desenvolupament rural

Les ajudes directes dissociades de la producció es dirigiran als agricultors que compleixin amb la condició d’agricultor actiu. Aquesta condició es compleix automàticament si s’ha sigut beneficiari d’ajudes directes l’any anterior o si s’han rebut menys de 5.000 euros abans de l’aplicació de les penalitzacions administratives per incompliment dels criteris de subvencionalitat o condicionalitat. En el cas dels altres casos, es compleix si s’està afiliat a la seguretat social per l’exercici de l’activitat agrària o bé part dels ingressos provinguin de l’activitat agrària.

L’ajuda bàsica a la renta (ABRS) s’aplicarà per regions agràries per un repartiment més equitatiu de les ajudes i per altra banda s’aplicarà un procés de convergència interna per cada regió que arribarà al 100 % al 2029, o el que és el mateix, el 2029 tots els drets d’una regió tindran el mateix valor. També en el nou marc es limitaran els imports per persona beneficiària i any pels imports que superin els 60.000 euros.

Pel que fa al pagament redistributiu (PR) implica una redistribució de les ajudes de les explotacions grans cap a explotacions petites i mitjanes. Aquest pagament es concedeix a les primeres hectàrees de cada explotació. Hi ha un primer llindar d’hectàrees, en funció regió i cultiu, que és el 20 % del valor mig regional, un segon llindar que és un 40 % del valor mig regional i un últim llindar pel que no es concedeix un pagament redistributiu. D’aquesta manera s’afavorirà principalment a les rentes de les explotacions mitjanes.

Totes aquestes ajudes directes porten associades el compliment de la condicionalitat reforçada. Aquesta condicionalitat es tracta d’un nivell mínim de compromís mediambiental i de caràcter obligatori. Aquesta condicionalitat compta amb 11 requisits legals de gestió (RLG) i 10 Bones Condiciona Agrícoles i Medioambientals (BCAM). En aquesta condicionalitat s’hi inclouen les mesures de condicionalitat actual, alguns aspectes nous i s’articulen les normes incloses anteriorment al pagament verd o greening.

Per altra banda també entrarà el que s’anomena els Ecorègims en que es remuneraran a les explotacions que portin a terme pràctiques agrícoles o ramaderes beneficioses pel clima i el medi ambient mitjançant compromisos anuals voluntaris. Tenen un nivell d’exigència major que la derivada del compliment de la condicionalitat.

Link informatiu del DACC de la Generalitat de Catalunya

(Imatge de portada de la noticia propietat de gencat.cat)

 

 

Compartir en:

Envia'ns un missatge

Si vol més informació sobre els nostres serveis, pot fer servir aquest formulari per contactar amb nosaltres, o trucar-nos en horari comercial de dilluns a divendres.